Hakem Üye Girişi

Giriş Kayıt

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

ANKARA MASA TENİSİ KURUM VE KURULUŞLAR LİGİ YARIŞMA TALİMATI

Ligin Başlaması ve Müsabaka Sistemi

Madde 1-

Bu talimat Ankara’da lig statüsünde yapılacak kamu, kurum ve özel kuruluşlar arası masa tenisi müsabakalarında uygulanır. Kurum ve Kuruluş maçları her yıl en geç Ekim-Aralık ayında başlatılır. Kuruluş maçları İldeki katılım sayısına göre maçlar lig usulü tek devre veya çift devre oynatılır. Tek devre Lig usulü onanırsa sıralamaya göre play-off ve klasman grubu maçlarına göre sıralama belirlenir. Ancak katılımın çok yüksek olması durumunda ise maçlar önce gruplar şeklinde oynatılabilir.

 

Madde 2-

Salon tahsisi yapılabilmesi durumunda, maksimum kurulabilecek masa sayısına göre Kuruluş maçları salonda toplu olarak, İl temsilciliğinin belirttiği günde oynatılabilir. Ancak masa sayısının yetersiz olması durumunda maçlar deplasmanlı olarak Kurum ve Kuruluşların belirlediği salonda oynatılabilir. İlgili takımların belirledikleri salonlar müsabaka yapmaya elverişli değil ise İl temsilciliğinin belirleyeceği salonlarda yapılabilir (karşı takımın sahası, il içerisindeki uygun diğer salonlar vb).

 

Takım Listeleri ve Lisans İşlemleri

Madde 3-

Takımlar her yıl oyuncularına kulüp ya da ferdi lisans çıkarması zorunludur. Lisanslar maçların başlayacağı sezona ait vizeli olmalıdır. Sporcu başka bir kulübe ait lisans çıkarması durumunda mevcut lisansı ile kuruluş maçlarında oynayabilir. Türkiye Masa Tenisi Federasyonu faaliyet programına göre yapılacak profesyonel lig de oynamayı hedefleyen sporculara lisans konusunda esneklik sağlanacak, ilgili sporculardan yazılı beyan alınarak Ankara Masa Tenisi İl tarafından değerlendirilecektir. Bu durumdaki sporcular için TMTF ile görüşülecek Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Sicil Lisans biriminden Ferdi lisans çıkartılabilmelidirAncak aynı sezonda Ferdi  lisansın Kulüp lisansına çevrilebilmesi adına gerekli işlemler yapılmalıdır. Aksi durumda ilgili sporcuların Kuruluş maçlarında oynamasına Masa Tenisi İl Temsilciliğince gerekli karar verilecektir.


 

 

Madde 4-

Kuruluş maçlarına katılacak olan Kurum ve Kuruluş takım oyuncaları için İnsan Kaynakları veya İlgili Müdürlük tarafından, Şirketin antetli kağıdına sporcuların adı soyadı, SGK, Bağkur veya Emekli Sandığı numarası ile çalıştığı birimin yer aldığı takım listesi (Antrenör, idareci varsa misafir oyuncu) ıslak imzalı yada e-imza olarak turnuva öncesi bildirmelidir. Listede isimleri olmayan idareci veya antrenör maç esnasında sahada takım arkasında yer almayacaktır.


 


 

Kurum ve Kuruluşlar liginde yeterli sayıda bayan takımları kurulup oynatılamıyor ise bayanlar İl müsabakalarında erkek takım listesinde yer alarak ilgili kurumda çalışan yada farklı kurumda antrenör oyuncu olarak oynayabilir. Ancak erkek takımında yer alan bayan sporcu Türkiye şampiyonasında oynayabilmesi için TMTF Kuruluşlar Kurulu Yönetim kurulundan izin verilmesi halinde oynayabilir.

 

Madde 5-

Kuruluşlar takım listelerini sezon başında en az 3  kişi olarak düzenlemek durumundadırlar. Takımlar bu sayıyı istedikleri kadar yüksek tutabilirler. Takım listeleri düzenlenirken kuruluşlar bir takım sorumlusu ve aksi durumlarda ulaşılabilecek başka bir oyuncunun adı, soyadı, telefon numarasını , e-mail adresi belirtmek mecburiyetindedirler.

 

Madde 6-

Takımlar sezon başında bildirdiği liste haricinde, Kuruma yeni işe giren sporcularına lisans çıkararak o sezon içerisinde oynatabilirler. Kuruluşların taşra teşkilatından veya başka kamu kurumundan üç aydan az bir süre ile geçici görevle gelen çalışanlarını müsabakalarda oynatamaz.

 

Madde 7-

Kuruluş takımları liglere (A),(B),(C),(D) takımı olarak katılabilecekleri gibi takımlarında bayan oyuncularına da yer verebilirler. Aynı sezon içinde (A),(B),(C),(D) takımlarından bir diğerine geçmek yasaktır. Aksi takdirde hükmen mağlubiyet cezası verilir. Hükmen mağlubiyette puan verilmez. Liglerde aynı Şirket takımı A,B,C vb takımla yer alabilir.
 

Madde 8-

Kuruluşlar kendi okullarında okuyan çalışan, öğrenci, ve öğretim üyeleri ile müsabakalara katılabilirler. Bu durum yüksek  lisans, lisans, ön lisans programında okuyan öğrencileri ve kamu kurumu  nitelindeki meslek kuruluşları, sendikaları, vakıfları  kapsar. Takım listelerinde öğrenciler ile ilgili gerekli belgeler örnek: öğrenci belgesi ile birlikte kuruluşlar ligi katılım yazısı ilgili birim tarafından antetli kağıda ıslak imza veya e-imza olarak yazılarak iletilmelidir.

 

Madde 9-

Kuruluş takımındaki diğer oyuncuların kurumun bizzat çalışanı veya kuruluşun emeklisi olması ve çalışan oyuncuların o sezona ilişkin SGK Başkanlığı prim ödeme belgelerinin ibrazı gerekir.  Kuruluş bünyesinde olup ta dernek, vakıf, temizlik şirketi, güvenlik şirketi, yemek şirketi, yazılım şirketi gibi ayrı tüzel kişiliğe sahip kuruluşlarda çalışanlar o kuruluşun çalışanı kabul edilmez. Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında (Barolar, Odalar, Meslek Birlikleri, Ticaret ve Sanayi Odaları vb.) Müftülük, Milli Eğitim Müdürlükleri, en az altı ay kesintisiz üye veya çalışan olduğunu belgeleyip, ilgili kurumdan gerekli resmi katılım dilekçesini alan ve ilgili sezona ait lisansa sahip sporcular takım oluşturup ilindeki yarışmalara katılmış olmak şartı ile Türkiye Şampiyonasında yer alabilecektir. İlgili kişilerin en az 6 ay üyelik ya da SSK'lı çalışma şartı vardır. Aksi tespit edilen altı aydan az üyeliği olan ya da üyelikten çıkan kişilerin oynadıkları takım maçları hükmen yenik sayılır ve puan verilmez.  

 

Kurum Kuruluşlar İl müsabakalarında ise işe yeni giren 1 aylık SSK'lı işçi müsabaklarda oynayabilir. İşçi SSK primi 1 aydan az olabilir. Ancak işe giren takım sporcusu işçinin çalışmasının sürekli olma şartı vardırİşi durdurulan SSK çıkışı verilen işçi ilgili takımda o sezonda oynayamaz. Bu sporcuların Türkiye şampiyonasında oynayabilmesi için en az 6 ay üye veya SSK'lı olma şartı vardır. Aksi tespit edilen altı aydan az üyeliği olan ya da üyelikten çıkan kişilerin oynadıkları takım maçları hükmen yenik sayılır ve puan verilmez.   

 

Antrenör Oyuncu

Madde 10-

Kuruluşlar antrenör oyuncu adı altında kurum dışından  sporcu oynatabilirler. Antrenör oyuncunun 18 yaş ve üstünde yaşta olması gerekir. Devre arasında takımlar antrenör oyuncu değişikliği yapabilir. Fakat ayrılan antrenör oyuncu o sezon kuruluşlar liginde başka takımda oynayamaz. Kuruluşlar kadrolarında iki antrenör oyuncu tutabilirler. Aynı maçta sadece bir antrenör oyuncu oynayabilir. İki antrenör oyuncunun oynatılması tespiti halinde o takım hükmen yenik sayılır. Kendi kurumunda oyuncu olan bir sporcu sezon içerisinde başka bir kurumda antrenör oyuncu olarak, antrenör oyuncu da kurum oyuncusu olarak oynayamaz.

 

Antrenör oyuncusu olmayan takımlar müsabakadan en az bir hafta önce Antrenör oyuncu ilavesi yapabilir. Takıma dahil edilen antrenör oyuncu o sezon hiç bir takımda oynamamış olması gerekir. Bu kurala uymayan takımların oynadıkları maç/maçlarda hükmen yenik sayılır. Bu konu ile ilgili gerekli uyarı yapılır durumun 2 defa tekrarı halinde ise o takım ligden bir alt lige düşürülür.

 

Madde 11-

Takımlar ,antrenör oyuncu ve dışarıdan oynattıkları oyuncu dışında kurum çalışanı olmayan sporcu oynattıklarının tespiti halinde oynadıkları maç/maçlarda hükmen yenik sayılır. İkinci defa bu kural ihlal edilirse hükmen yenik sayılmakla beraber 2 puanı silinir. Üçüncü defa veya daha fazla bu kurala aykırı davranılırsa takım küme düşürülür. Antrenör oyuncular usulsüz oynatıldığında aynı hükümler uygulanır.

 

Madde 12-

Kuruluşlar antrenör oyuncusu bulunmuyorsa veya eksikse liglerin her hangi bir zamanında alabilirler ancak aldıkları antrenör oyuncuların , başka bir kurumda o devre için oynamamış olması gerekir. Sezon içinde yeni antrenör oyuncu oynatacak takımlar bu oyuncunun adı ve soyadı, yaşı, lisans iletişim bilgileriniTertip Komitesine müsabakadan en az 1 hafta önce resmi yazı ile bildirilmesi ayrıca aynı sürede kurum portaline girişlerinin yapılması zorunludur. Bu bildirim yapılmadan bildirimi yapılmayan antrenör oyuncunun oynadığı takım maçı hükmen yenik sayılarak o müsabakadan ilgili takım puan alamaz.


Stajyer Oyuncu

Madde 13-

Kuruluşlar takımlarında stajyer öğrenci oynatabilirler ancak kuruluşta yapılan stajın okulu tarafından kabul edilir olması kuruluşun staj boyunca oyuncuya verilen maaş bordrosunun ibrazı ve staj süresinin en az 1 yıl süre ile olması şartı ile gerçekleşebilir. Maçlara oyuncular sporcu kıyafeti ile çıkmak zorundadırlar(şort tişört ,eşofman, spor ayakkabı) .Bu kurala uymayan kuruluş takımları hakkında yapılan şikayetler göz önüne alınarak uyarı cezası verilecektir.

 

Maçların Ertelenmesi ve Ligden Düşme

Madde 14-

Takımlar sezon içerisinde fikstürdeki takım sayısına göre erteleme hakkı verilir.

ü  Lig 12 takımdan az ise ve maçlar çift devre lig usulü oynanıyor ise ilk devre iki 2.devre de de iki erteleme hakkı vardır.

ü  Lig 12 takım veya 12 takımdan fazla ise maçlar çift devre lig usulü oynanıyor ise ilk devre üç2.devre de de üç erteleme hakkı vardır.

ü  Lig 12 takım veya 12 takımdan fazla ise maçlar 2.devrede playoff-Klasman sistemi ile oynanıyor ise; ilk devre üçPlayoff-Klasman  iki erteleme hakkı vardır.

 

Madde 15-

Müsabakalar salonda toplu oynanması halinde erteleme; maç deplasmanlı olarak iki takımın anlaştıkları sahada oynatılır. Erteleme maçının uyuşmazlık halinde il temsilciliğinin kararı ile uygun olan sahada oynatılır. Erteleme maçlarında salonun uygunluk durumuna göre il temsilciliğinden olur almak sureti ile salonda oynatılmasına izin verilebilir.

 

Deplasmanlı olarak maçlarını oynayan takımlar ise erteleme hakkını kendi sahasında ya da deplasmanda oynayabilecektir. 

 

Madde 16-

Sezon içerisinde erteleme hakkını fazla kullanan takımların tespiti halinde oynadıkları maçlar hükmen yenik sayılır. Sezon içerisinde erteleme hakkını (madde 14) kurallarına ilaveten 1 erteleme hakkı il temsilciliği tarafından uygun görülmesi durumunda verilir. İl temsilciliğine kurum antetli kağıdına yazılı ıslak/e-imzalı talebini iletmedir. Geçerli bir gerekçe bildirmeden 1 kez daha maça çıkmayan takım/takımlar bir alt lige düşürülür.  

 

Ertelemeyi talep eden takım rakip takım sorumlusunu müsabaka tarihinden en az bir gün önce saat 15:00’a kadar aramak zorundadır. Erteleme maçları takip eden hafta içinde ortak bir gün tespit edilerek maçın oynanması sağlanacaktır. Gün tespitinde sorun olması halinde ertelemeyi yapan taraf maç yapacağı takımın gün tespitine uymak zorundadır. Erteleme isteyen kuruluş müsabakadan en az 1 gün önce saat 15.00’e kadar rakip takım sorumlusunu aramış ve onayını almış olması şarttır. Takımlar ilk yarıya ait erteleme maçlarını en geç ilk yarı bitiminde verilen araya kadar, ikinci yarıya ait olan erteleme maçları da müsabakaların bitiminden itibaren en geç on beş gün içinde tamamlamadıkları takdirde  eksik maçlarında hükmen yenilmiş sayılacaklar ve her iki takımda puan alamayacaklardır.

 

Bu süre geçtiği halde tamamlanmamış müsabakaları hangi takımın ertelediği kesin olarak tespit edilemediği durumlarda puan ve sıralama mevcut haliyle tescil edilecektir. Program  gereği oynanması gereken günde maçı erteleyen takıma erteleme yazılır. Bu maç başka bir gün oynanacağı kararlaştırılmış olsa ve kararlaştırılan günde ertelemeyi  diğer takım yapsa dahi ilk ertelemeyi yapan takım ertelemiş sayılır. Erteleme bildirilmediğinde ve ertelemeyi yapan takımın belirlenememesi durumunda her iki takıma erteleme yazılır.

 

Maça Başlama ve Eksik Oyuncu

Madde 17-

Takımlar maçlara  en az 3 oyuncu ile çıkmak mecburiyetindedirler, maç saatinde eksik oyuncu ile müsabakaya başlanması durumunda eksik oyuncu olan takım hükmen yenik sayılır. Ancak maç tamamlanmadan takım sorumlusu tarafından eksik oyuncunun maça katılacağı bilgisi maç hakemi ya da il temsilciliği yetkilisine ibrazı halinde eksik kalan maçlar oynatılabilir. Aksi durumda eksik oyuncu ile maça çıkan hükmen yenik sayılır ve puan alamaz. 

 

Zorunlu Haller

Madde 18-

Doğal afet, grev, trafik kazası, vefat, elektrik kesintisi, Kurum içi olağanüstü gelişmeler (üst makam devlet erkanı ziyaretleri vb.), salgın hastalık (Covid vb.) gibi zorunlu nedenlerle oynanmayan maçlar erteleme olarak değerlendirilmez.  

 

Müsabaka Yönetimi

Madde 19-

Kuruluşlar müsabakaları eğer salonda yapılıyor ve Masa Tenisi İl Temsilciliği faaliyet programında yer alan müsabakalara hakem tahsisi Gençlik ve Spor İl Temsilciliği tarafından görevlendirilebilir.

 

Salon tahsisi yapılmış fakat hakem görevlendirilmesi yapılmamış ise maçın yönetimi her iki takımın oyuncuları tarafından sıra ile yapılır. Müsabaka anında maç yönetiminden maçtaki hakem sorumludur. Ancak uyuşmazlıklar halinde ilgili müsabakaya masa tenisi il temsilciliği yetkilileri maç yönetimine müdahale eder.   

 

Madde 20-

Kuruluşlar müsabakaları erkeklerde; 7 maçlık sisteme göre A ile Y; B ile X ; C ile Z; Çift, A ile X; C ile Y; B ile Z şeklinde en az 3 oyuncu ile oynanacaktır. Oyunculardan 1 kişi hem tek maçı hem de çift maçı yapabilir. 7 maçı tamamının oynanması gerekmektedir. Oynamayan takımın eksik maçları yenilgi olarak hanesine yazılacaktır.

 

Kuruluş maçlarında Bayan takımların oynaması halinde ise Maç sistemi Corbillon sisteme göre, A ile Y; B ile X ; Çiftler, A ile X; B ile Y olmak üzere 5 maç üzerinden en az 2 oyuncu ile oynanacaktır.

 

Madde 21-

Müsabakalar toplu olarak spor salonunda oynanıyor ise maçlar masa tenisi il temsilciliğinin yayınladığı fikstür programına göre uygulanır. Maçlar program gereği ilgili salon saat 18:00 ile 23:00 saatleri arasında tahsis edilecektir. Maçların en geç başlama saati ise 19:00’dır. Müsabaka başlama saatinde gelmeyen takım 15 dakika beklenir ve gelmez ise hükmen yenik sayılır. Ancak iki takım anlaşması halinde müsabaka oynatılır.

 

Müsabakaların toplu olarak salonda yapılamadığı hallerde Süper Lig maçları Salı, 1.Lig maçları Perşembe, 2.Lig maçları Çarşamba günleri oynanacaktır. İki takım anlaşarak başka bir günde maçlarını yapabilir. Misafir takım, rakip takım sorumlusunu en az bir gün önceden saat 15.00’e kadar arayarak geleceğini bildirmesi gerekir. Bütün kuruluş maçları başlama saati 19.00 olarak tespit edilmiştir. Belirtilen saatte sahaya çıkmayan takım ya da bir gün önceden geleceğini bildirmeyen misafir takım hükmen mağlup sayılır. Geçte olsa oynanan maç sonradan hükmen yenik sayılmaz.

 

İtirazlar ve Cezalar

Madde 22-

Takımlar müsabakaya başladıktan sonra ne sebeple olursa olsun maçını tamamlamak zorundadır. Yarım bırakan taraf hükmen yenik sayılır. Müsabakaya itiraz etmek isteyen kuruluş kaptanı veya temsilcisi tarafından maç bitiminde müsabaka kağıdına itiraz olduğu notu düşülür ve itiraz dilekçesi/maç föyü masa tenisi il temsilciliğine iki gün içinde iletilip itiraz da bulunulur.

 

Madde 23-

Maçların deplasmanlı yapılması halinde sezon sonu puanlamanın sağlıklı yapılması açısından kuruluşlar maç föylerini en geç 2 gün içerisinde komiteye ulaştırmak zorundadırlar. Sonuçları zamanında ulaştırmayan takımlar uyarı cezası ile cezalandırılırlar.

 

Madde 24-

Kuruluş temsilcileri takımlarında oynayan sporculardan sorumludur. Maçlarda yapılan taşkınlıklar ve uygunsuz davranışları önlemek durumundadır. Taşkınlık ve uygunsuz davranışta bulunan , spor ahlakına , disiplin kurallarına aykırı davranan takım sporcuları , yöneticileri ve kuruluş hakkında Türkiye Masa Tenisi Federasyonu Disiplin Talimatı uygulanır. Gerekli görülürse Komite şikayet edilen takımın maç saatini ve yerini değiştirerek o takımı izlemeye aldıktan sonrada karar verebilir. Disiplin Kurulu’na gönderilecek sporcu, antrenör, takım, kuruluş ve yöneticiler ile ilgili maçın hakemi rapor düzenleyerek komiteye iki gün içinde iletecektir. Komite hakem raporunu ,varsa yazılı savunmayı ve diğer bilgi belgeyi Disiplin Kurulu’na ulaştıracaktır.

 

Madde 25-

Bir takım bir sezon boyunca 3 uyarı cezası aldığı taktirde sezon sonunda yapılan puan cetvelinden 2 puanı silinecektir.

 

Madde 26-

Bu talimatta yer almayan hususlarda, Türkiye Masa Tenisi Federasyonu Ana Statüsü, Müsabaka ve Disiplin Talimatı, Kuruluşlar Talimatı ile ITTF kuralları uygulanır.

 

Lig Sistemi / Puan Durumu ve Lig Sıralaması
Madde 27- Kuruluşlar Masa Tenisi Ligler en az 6 en fazla 12 takımdan oluşturulacaktır. Talep olması halinde alt ligler oluşturulabilecektir.

Madde 28- Liglerde sıralama yapılırken GENEL AVERAJ hesaplanarak sıralama yapılacaktır. (Galibiyetlerin eşit olması durumunda takımların kendi aralarında oynadıkları maçlara bakılmayacaktır) Genel Averajda ilk olarak PUANİkinci olarak SET averajı üçüncü olarakta SAYI averajına göre sıralama yapılacaktır. 

Madde 29- Liglerde yapılacak PlayOff ve Klasman grubu maçları 1 veya 2 devreli olarak düzenlenebilir. Playoff veya Klasman grubuna Ligdeki genel averaj ile yapılan sıralamaya göre Playoff ve Klasman Grubu oluşturulacaktır. Takımların sıralamasına göre PlayOff veya Klasman grubunda yer alacak Kurum ve Kuruluş takımlarının kendi aralarında yaptıkları maç sonuçları playoff veya klasman grubuna taşınacaktır. Örnek olarak Playoff da yer alan takımın Klasman grubunda oynadığı hiç bir maç sonucu Playfoff'a yansıtılmayacaktır.

Madde 30- 2021 - 2022 sezonunda yapılacak playoff veya Klasman grubu maçları tek devreli oynatılacaktır.

 


 

Search

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account